Blog 1 -

Personal Trainer Antwerpen

Published Sep 08, 22
6 min read

Personal Trainer Opleiding Eindhoven

‘Het eerste dat inactieve mensen na een tijdje sporten merken, is dat ze weer zonder te hijgen de trap op kunnen’, zegt Backx (gym instructor and personal trainer). Die mensen halen uiteindelijk ook de meeste gezondheidswinst als ze dat langere tijd volhouden. Een sportarts kan met een maximale inspanningstest nauwkeurig bepalen wat de optimale hartslag is om klachten als hevige spierpijn, kramp of zweepslag te voorkomen - Sportpraktijk Mechelen.Zelf kun je daar ook een ruwe inschatting van maken: Stap 1: trek je leeftijd af van 220. Dit is de maximale hartslag. Stap 2: bepaal je rusthartslag met een hartslagmeter of door via je pols te tellen hoe vaak je hart slaat in één minuut. Stap 3: vermenigvuldig de rusthartslag met 3 en de maximale hartslag met 7. gym instructor and personal trainer.

Voor iemand van 40 jaar met een rusthartslag van 70 slagen per minuut is de maximale hartslag 220 – 40 = 180. De optimale hartslag is: (70 x 3 + 180 x 7) / 10 = 147 slagen per minuut. Wanneer ga ik eigenlijk merken dat ik fitter word? Volgens Backx moet ik geduld hebben: na vier tot zes weken zou ik moeten kunnen voelen dat ik beter slaap, soepeler beweeg of een betere balans heb.

Dat betekent niet dat ik nu al allerlei ziektes heb afgeweerd, maar een fitter gevoel is ook wat waard. En nu nog volhouden. Want dat volhouden, dat is wel een uitdaging. Vol enthousiasme begin ik mijn maand sporten – vanwege de coronacrisis noodgedwongen binnen – met de gratis sportsessies van Fitness Blender, die 589 gratis fitnessvideo’s belooft.

Dat houd ik geen 30 dagen vol. Sportpsycholoog Afke van de Wouw herkent dat. Wat ik me volgens haar moet afvragen, is wat eigenlijk mijn doel is. ‘Iedere dag moeten bewegen is geen doel op zich, de motivatie komt dan niet vanuit jezelf. Het gaat erom wat je zelf belangrijk vindt: als je het doet voor je gezondheid, is dát je motivatie.’ Vervolgens kun je zelf bepalen wat dan haalbaar is.

Personal Trainer Formation à Distance

Een gebrek aan motivatie heeft volgens Van de Wouw te maken met wat ze de ‘wilspier’ noemt: de hele dag zijn we al bezig met dingen die we willen: wel of niet een kroket bij de lunch, wel of niet nog even gauw bij de kassa wat snoep in je karretje mikken - gym instructor and personal trainer - Persoonlijke begeleiding Mechelen.

Om de wilspier minder aan te spreken, raadt Van de Wouw aan om van tevoren tegen jezelf je sportintentie uit te spreken: ‘als ik vanmiddag om vijf uur klaar ben met de laatste zoomsessie, ga ik een rondje hardlopen’. Eenmaal in je routine doe je nauwelijks een beroep op je wilspier. gym instructor and personal trainer.

‘Wilde je al een tijdje die ene podcast luisteren? Doe dat dan tijdens een stukje fietsen.’ Muziek kan ook helpen bij trainen, maar die heeft Fitness Blender helaas niet. Sporten zorgt voor een betere doorbloeding van spieren én hersenen, en voorziet die daarmee van meer zuurstof. Daardoor kun je beter nadenken en werkt je geheugen beter, vertelt sportpsycholoog Van de Wouw. gym instructor and personal trainer.Maar sporten beïnvloedt meer hormonen in je brein: je maakt meer ‘gelukshormonen’ aan, zoals serotonine en de natuurlijke pijnstiller endorfine, melatonine zorgt voor een betere balans van je slaap-waakritme en nachtrust, en je vermindert je stresshormoon adrenaline. In coronatijden kan het even niet, maar door grouphugs bij teamsporten komt ook het ‘knuffelhormoon’ oxytocine vrij (gym instructor and personal trainer).

En daarvoor hoef je geen topsporter te zijn: aan de beweegrichtlijnen voldoen helpt al. Ik kom ondertussen terecht bij de gratis workouts van het hippe Britse sportkledingmerk Sweaty Betty. De dance cardio heeft muziek én uitdaging – 217 calorieën, volgens mijn Polar-hartslagmeter. Mijn wilspier houd ik tevreden met een schema: voor de afwisseling doe ik om de dag dance cardio of ballet bootcamp, de andere dagen poweryoga (gym instructor and personal trainer).

Personal Trainer MilfBeeld Melissa de Gier Op de lange termijn is sporten goed voor je weerstand - gym instructor and personal trainer. Mensen die voldoende bewegen zijn waarschijnlijk beter in staat snel natural killer cells ‘aan’ te zetten: de immuuncellen die als eerste een binnengedrongen infectie aanvallen. Voor sars cov-2 lijkt dat ook te gelden: mensen met overgewicht lijken vatbaarder.

Ook je geestelijke weerstand krijgt een boost van sporten: je kunt beter met tegenslag omgaan. Vooral aan het begin van de maand zijn mijn spieren al moe voordat ik aan mijn dagelijkse beweging begonnen ben en heb ik regelmatig spierpijn. Sportarts Backx is niet verbaasd. Hij ziet vaak dat mensen te veel hooi op hun vork nemen als ze beginnen met sporten.

Gevolg: hevige spierpijn, kramp of erger: een blessure, waardoor veel beginnende sporters na een week of drie alweer afhaken - gym instructor and personal trainer. Weg uitzicht op gezondheidsvoordelen. Wat ook niet helpt, volgens sportpsycholoog Van de Wouw, is stress. Uit onderzoek onder geblesseerde topsporters blijkt dat veel van hen iets heftigs hebben meegemaakt, zoals een sterfgeval of een echtscheiding.

Het lichaam protesteert: bij de één uit zich dat in rugpijn, de ander krijgt een peesontsteking. En daar hoef je geen topsporter voor te zijn. Ook in combinatie met dagelijkse stress, of stress door corona, kan té fanatiek sporten tot problemen leiden - gym instructor and personal trainer. ‘Als je stress hebt door je werk, ga dan liever een uurtje wandelen dan je buiten adem rennen, en luister naar je lichaam’, adviseert Van de Wouw.Dagelijks minimaal dertig minuten bewegen en daarbinnen twee tot drie keer per week stevig wandelen is al voldoende. Backx vindt elke dag sporten een interessant experiment, maar denkt dat dat op de lange termijn niet vol te houden is. Van de Wouw is het daarmee eens - gym instructor and personal trainer. Want daar is dat doel weer: als je je voorneemt iedere dag te sporten, en dat lukt een keer niet, levert dat frustratie op.

Basketball Personal Trainer

Als dat 80 procent van de tijd lukt, is dat al een grote winst, aldus Van de Wouw. Het doel kan dus ook maar beter realistisch zijn: twee of drie keer per week is vaak goed te doen. Zelf heb ik in die maand maar twee keer een sessie overgeslagen.

‘Wij sportartsen zijn altijd meer voorstander van buiten sporten dan van binnen sporten’, zegt hoogleraar Backx. Het voordeel van buiten sporten: door zonlicht maak je vitamine D aan, goed voor sterke botten en spieren.

Navigation

Home

Latest Posts

Zigbee Alarmsysteem

Published May 28, 23
9 min read